Vrásky: příčiny jejich vzniku a jak jim dát navždy sbohem

Jak vrásky vznikají a co to vlastně je?

Vrásky, které jsou přirozenou součástí stárnutí, se nejvíce projevují na pokožce vystavené slunci, jako je obličej, krk, ruce a předloktí. Ačkoli strukturu a texturu kůže určuje především genetika, vystavení slunci je hlavní příčinou vzniku vrásek, zejména u lidí se světlou pletí. K tvorbě vrásek přispívají také škodliviny a kouření. Vrásky jsou linky a záhyby, které se tvoří v pokožce. Z některých vrásek se mohou stát hluboké rýhy a mohou být patrné zejména v oblasti očí, úst a krku. 

Od 25. roku života se v těle začíná snižovat obsah kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové a vody, které dodávají pleti vlhkost, pružnost a hladkost. Každým rokem se syntéza těchto složek sníží o přibližně 1,5 % a ve čtyřiceti se už vytvářejí jen zřídka. K změnám obrysu obličeje přispívá i působení gravitace, ubývání a přesouvání tuků, uvolnění svalů i zhoršení kostní opory. Dobrou zprávou však je, že stárnutí pokožky a tvorbu vrásek lze pomocí vhodné péče a dodržování některých základních pravidel efektivně zpomalit až o několik let.

Vrásky mohou být způsobeny různými faktory, kterým naše tělo vystavujeme, či jejich kombinací. 

Mezi nejčastější faktory při vzniku vrásek patří:

  1.  Věk: S přibývajícím věkem se pokožka přirozeně stává méně pružnou a křehčí. Snížená produkce kolagenu a elastinu v pleti způsobuje, že se zdá být pokožka vrásčitější. V hlubších vrstvách kůže ubývá tuku. To způsobuje ochablou a povadlou pokožku a výraznější vrásky a rýhy.
  2.  Vystavování se UV záření: Ultrafialové záření, které urychluje přirozený proces stárnutí kůže, je hlavní příčinou předčasného vzniku vrásek. Vystavení UV záření bez použití SPF ochrany narušuje pojivovou tkáň kůže - kolagenová a elastinová vlákna, která se nacházejí v hlubší vrstvě kůže.
    Bez podpůrné pojivové tkáně ztrácí pokožka pevnost a pružnost. Pokožka pak začíná ochabovat a předčasně se na ní tvoří vrásky.
  3.  Kouření, alkohol, kofein: Kouření může urychlit normální proces stárnutí pokožky a přispět ke vzniku vrásek, totéž platí pro konzumaci alkoholu a kávy nebo jiných nápojů obsahujících kofein.
  4.  Mimika obličeje: Pohyby a výrazy obličeje, jako je mžourání nebo úsměv, vedou ke vzniku jemných linek a vrásek. Při každém stažení svalu na obličeji se pod povrchem kůže vytvoří rýha. A jak kůže stárne, ztrácí svou pružnost a není již schopna pružit zpět na své místo. Tyto rýhy se pak stávají trvalými rysy obličeje.
  5.  Stres a nedostatek odpočinku: Když spíme, nejen naše pleť, ale celé tělo regeneruje a buňky se obnovují. Nedostatek odpočinku, spánku, stres a hektický způsob života regeneraci naší pleti omezují a tak se snadněji tvoří vrásky.
  6.  Nevhodná péče o pleť: Pokud se o pleť nedostatečně staráme, nehydratujeme ji, neodličujeme se a pleť nečistíme, pokožka bude dehydratovaná a neopečovávaná a vrásky se tak budou tvořit rychleji.
  7.  Nedostatek pitného režimu: Pleť je potřeba hydratovat nejen zvenčí, ale především zevnitř. Správným dodržováním pitného režimu pomůžeme pleti, aby zůstala hydratovaná a svěží.

 

Účinné složky v produktech působící proti tvorbě vrásek

Při péči o pleť proti vráskám není vždy lehké vybrat ten správný produkt. Vyhledávejte proto produkty s obsahem některých z těchto složek:

  1.  Kolagen: S věkem kolagenu v pleti ubývá a tvoří se ho méně. Proto pokud kolagen doplňujeme zvenčí, stárnutí pleti se zpomaluje.
  2.  Retinol: Silný antioxidant, který podporuje rychlejší regeneraci pleti a redukci vrásek.
  3.  Kyselina hyaluronová: Je přirozenou součástí naší pleti. Pomáhá v pleti zadržovat vodu a podporuje tvorbu kolagenových a elastinových vláken. Bojuje proti předčasnému stárnutí a přispívá k redukci vrásek.
  4.  Vitamin C: Stimuluje syntézu kolagenu v pleti a ochraňuje kožní buňky před účinky volných radikálů.
  5. Ceramidy: Pomáhají obnovit ochrannou bariéru pokožky, zvýšit její hydrataci a zlepšit její hladkost a pevnost.
  6.  Peptidy: Stimulují tvorbu kolagenu a elastinu, které zpevňují a vyhlazují pokožku, a také blokují svalové kontrakce, které způsobují mimické vrásky.
  7.  Vitamin E: Silný antioxidant, který hydratuje, regeneruje a zpevňuje pokožku, chrání ji před poškozením sluncem a volnými radikály a zmenšuje viditelnost vrásek a pigmentových skvrn.
  8. Koenzym Q10: Chrání pleť před působením volných radikálů, které způsobují její předčasné stárnutí. Snižuje viditelnost vrásek.
  9.  Zelený čaj: Obsahuje silné antioxidanty, které chrání pleť před poškozením, podporují její regeneraci a zpevňují ji. Zelený čaj také působí protizánětlivě a antibakteriálně, což pomáhá při léčbě akné a hojení jizev.

Účinné produkty proti vráskám