Co dělat, aby vůně vydržela co nejdéle

Parfém je nejen způsob, jak hezky vonět, ale také jak vyjádřit svou osobnost. Nicméně, není nic horšího, než když se naše oblíbená vůně rychle vytratí. Jak tedy zajistit, aby nám parfém vydržel co nejdéle? Existují nějaké triky a tipy, jak prodloužit životnost naší vůně? V tomto článku se dozvíš, jak aplikovat parfém, aby déle vydržel a také ti dáme tipy pro delší životnost parfému.

Vyber si parfém s vyšší koncentrací

Koncentrace parfému je důležitým faktorem, který ovlivňuje, jak dlouho a silně vůně voní. Vůně se liší podle toho, kolik vonného oleje obsahují ve svém složení. Obecně platí, že čím více oleje, tím intenzivnější a trvanlivější je vůně. Parfém je ve svém složení více koncentrovaný než například parfémovaná nebo toaletní voda. Parfémovaná voda (EDP) má obvykle vyšší koncentraci oleje než toaletní voda (EDT) nebo tělový sprej, které jsou lehčí a jemnější. Proto se doporučuje používat EDP, pokud chceme, aby náš parfém vydržel déle. Na druhou stranu, pokud hledáš lehkou a pokožce podobnou vůni, je lepší zvolit EDT nebo tělový sprej.

Zde najdeš naše tipy na dlouhotrvající vůně, od parfému či parfémované vody až po toaletní vodu a tělový sprej:

Hydratace na prvním místě

Hydratovaná pokožka je klíčem k tomu, aby náš parfém voněl déle a lépe. Vůně se totiž snadněji zachytávají na pokožce, která je vláčná a pružná, proto je dobré používat hydratační krémy nebo pleťové vody na bázi oleje, které pokožku vyživí a zjemní. Nejlepší je hydratovat pokožku hned po sprše, když je ještě vlhká, a poté aplikovat parfém na suchou pleť. Tím zajistíme, že naše vůně vydrží po celý den.

Co dělat, aby vůně vydržela co nejdéle

Pulzní body

Pokud toužíš po co nejdelší výdrži parfému a co možná nejlepší vůni, nastříkej si ho na pulzní body. To jsou místa, kde cítíme tep srdce a kde je pokožka teplejší. Teplo pomáhá uvolňovat vůni z parfému a zvyšovat její intenzitu. Pulzní body zahrnují zápěstí, šíji, za koleny, za ušima a vnitřní stranu loktů. Vůně voní lépe a vydrží déle při kontaktu s přirozenými tělesnými oleji. Nenanášej parfém na oblečení nebo látku, ale nastříkej jej přímo na pokožku.

Netři zápěstí o sebe

Někteří z nás jsou zvyklí stříkat si parfém na zápěstí a poté si je třít o sebe, jako by to byla součást rituálu. Ale podle odborníků na parfémy je to jeden z nejhorších způsobů, jak aplikovat vůni. Třením zápěstí o sebe totiž ničíme jemné vonné molekuly, které tvoří charakter a složení našeho parfému. Tím se vůně zkreslí a ztratí svou intenzitu a výdrž. Pokud chceš, aby parfém voněl déle a lépe, nanes ho na zápěstí a nech ho volně rozvinout na pokožce.

Co dělat, aby vůně vydržela co nejdéle

Jak skladovat parfém, aby vydržel co nejdéle

Parfém je jako jemné víno, které potřebuje správné podmínky, aby si zachovalo svou kvalitu a vůni. Pokud je parfém vystaven světlu, vlhkosti, teplu nebo vzduchu, může se jeho složení změnit a znehodnotit, proto je důležité skladovat parfém na chladném a tmavém místě, jako je skříňka, šuplík nebo krabice. Také je dobré uchovávat parfém v původním obalu, který ho chrání před vnějšími vlivy. A nakonec, nech parfém v klidu a snaž se s ním příliš netřepat. Třepáním lahvičky s parfémem totiž vstupuje dovnitř kyslík, který snižuje výdrž a intenzitu vůně.